Skal du lave nyt netværk i din bolig?

Her vil jeg komme med forslag og give dig ting at tage med i dine overvejelser, når du står for at skulle lave nyt netværk i din bolig.

Selvom fremtiden er trådløs, så vil en kablet forbindelse i næsten alle tilfælde være bedre end en trådløs.

Derfor bør du stadig lave kabling i dit hjem til de enheder der kan kables op. Det være sig stationære pc’er, skriveborde hvor du sidder med en bærbar, fjernsyn, bluray afspillere, spillekonsoller, netværkshøjtalere, accesspoints osv.

Det kan virke uoverskueligt at skulle trække kabler til alle disse enheder, men det er helt klart besværet værd. Du vil efterfølgende aldrig få problemer med spille, streame, surfe m.m. Og især de to første stiller krav til en stabil forbindelse. Andre trådløse enheder kan påvirke dine trådløse enheder. Og det kan såvel være din nabos enheder. Og netop din nabos enheder har du ikke mulighed for at lave ændringer på.

Hvordan skal du projektere dit netværk?

Fjernsyn skal naturligvis have et kabel, da Smart-Tv giver adgang til app’s fra diverse videotjenester. Men tænk på at din BluRay-afspiller, harddiskoptager, lydanlæg, spillekonsol m.m. også kan have stor gavn af en kablet forbindelse.
Men i stedet for at trække 4-5 netværkskabler hen til husalteret, så er det også en mulighed at nøjes med et enkelt kabel og tilslutte en lille 5-8 ports switch. På den måde sparer du en masse kabeltræk.

På værelser vil jeg nøjes med et enkelt kabel. Måske to, hvis drengeværelset eller kontoret har flere klienter der skal på  netværket (de fleste nye printere kan også tilsluttes via kabel). Ellers kan man også bruge en lille switch som før nævnt.

Accesspoints kan i dag drives via PoE og kræver derfor kun et enkelt netværkskabel med en PoE injektor eller PoE switch i den anden ende.
Placer accesspoints ved de områder hvor du bruger trådløst netværk mest, som f.eks. stuen og gangarealer med tilstødende værelser.

Hvor skal du ellers have kabler?

Værkstedet er en oplagt mulighed. Så kan bruge en gammel bærbar til at høre musik fra Youtube, eller finde hjælp til hvordan man skifter luftfiler på en  5,5 HK Briggs & Stratton plæneklippermotor. Sæt igen en lille switch op, og du har også mulighed for flere kablede enheder og et accesspoint.

Solcelleanlægget kan oftest kobles op, så du kan følge med elproduktionen på internettet.

Kameraer og videoovervågning bruger ofte PoE og skal derfor også have et netværkskabel.

Der er mange ting der kan kables. Sonos højtalere, smart-home udstyr (Alexa, Google osv.), ventilationsanlæg, alarmer, adgangskontrol og der kommer mere og mere i forbindelse med at Internet of Things bliver mere udbredt.

Hvilke kabler skal du bruge?

Som udgangspunkt har du ikke behov for mere end 1 Gb/s, eller gigabit i daglig tale. Der er i skrivende stund ikke forbrugerelektronik der anvender 10 Gb/s netværk. Derfor er det her og nu ikke nødvendigt med CAT 6 og højere.
Vil man gerne fremtidssikre så kan det anbefales at installere CAT 6A

CAT 5: 100 Mb/s op til 100 meter. (bruges stort set ikke længere)
CAT 5e: 1 Gb/s op til 100 meter. (Mest anvendte)
CAT 6:  10 Gb/s op til 50 meter. (Datacentre og lignende. Er blevet afløst af CAT 6A)
CAT 6A: 10 Gb/s op til 100 m (Bruges i erhvervslivet og i fremtidssikrede nybyggeri)
CAT 7: 40 Gb/s op til  50 meter og 100 Gb/s op til  15 meter. Konnektorerne er propietære og er ikke bagudkompatibel med lavere kategorier.

Udtag i væggen

Den mest udbredte producent i danmark er Schneider’s Actassi konnektor. Den kan konnekteres uden brug af specialværktøj og er lidt billigere end andre mærker.

Der findes dataudtag fra LK i Fuga, der passer i almindelige el-dåser til væggen.

Hvis man vælger konnektorer fra Belden eller CommScope (AMP Netconnect) får man dem i det der hedder “keystone” format.
Det betyder, at hvis du køber et dataudtag til keystone. Så kan du tage en hvilken som helst producent og klikke konnektorer deri. Og det er ikke kun konnektorer du kan bruge. Der findes bl.a. antenne f-konnektor, phono stik (RCA), USB samleled, fiber m.m. Og disse kan kombineres på kryds og tværs.
Jeg har for eksempel kombineret antenne og netværk i en enkelt dåse bag fjernsynet i soveværelset.

Krydsfeltet

Det er her alle netværkskablerne samles. Oftest er det samme sted hvor internetudbyderens router er placeret, eller i et rum hvor den er gemt væk.
Man kan vælge at afslutte i vægudtag. Men der findes også andre muligheder.

Actassi har en lille patchbox med plads til  16 udtag. En fin lille løsning der ikke fylder meget.

Har man plads til lidt mere kan man sætte et lille rackskab op. Der kan spændes 19″ patchpaneler op sammen med switche osv. Og det ser lækkert ud og er gemt væk uden at kablerne ligger og flyder.

Her er mit rack

Det var alt for nu.

Der er mange andre ting man kan tage med i sine overvejelser, og der er sikkert også kommet spørgsmål frem. Stil dine spørgsmål i kommentarfeltet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.